Lichttherapie

UVB lichttherapie kan bij u thuis

UVB thuisbehandeling via Eurocept Homecare geeft u de flexibiliteit om zelf te kiezen op welk moment van de dag u de lichtbehandeling in de thuissituatie wilt volgen. Lichttherapie wordt voorgeschreven als behandeling van onder andere psoriasis, vitiligo of constitutioneel eczeem. Uw dermatoloog kan vaststellen of een behandeling met lichttherapie een geschikte behandelmethode voor u is en of dit in uw geval ook thuis kan. Wanneer dit het geval is, zal de dermatoloog een aanvraagformulier invullen. Uw dermatoloog verstuurt het aanvraagformulier naar ons, waarna één van onze medewerkers contact met u opneemt. Deze controleert uw gegevens en bespreekt met u welk type apparatuur u nodig heeft. Al onze apparaten zijn uitgerust met UVB-lampen (TL01). Eurocept Homecare beschikt over apparatuur om het gehele lichaam, een gedeelte van het lichaam of alleen de hoofdhuid te belichten.

Psoriasis, vitiligo en constitutioneel eczeem

Psoriasis is een chronische huidaandoening die zich kenmerkt door dikke rode schilferende plekken op de huid. Ongeveer 300.000 mensen in Nederland hebben psoriasis. Het is niet besmettelijk, maar er bestaat wel een erfelijke aanleg. Perioden waarin de huid gaaf is worden afgewisseld door perioden waarin de psoriasis weer opvlamt. Dit kan voor veel onzekerheid zorgen en maakt het lastig om in het dagelijks leven met psoriasis om te gaan.

Vitiligo is een aandoening waarbij huid en haar pigment verliezen en er witte plekken van verschillende grootte en vorm ontstaan. Lichttherapie zorgt voor de aanmaak van nieuw pigment. Naast een lichamelijk probleem kan vitiligo ook als een sociaal-psychologisch probleem ervaren worden.

Constitutioneel eczeem (of atopisch eczeem) is een veel voorkomende, sterk jeukende ontsteking van de huid. Het is een aandoening waarvoor een aangeboren aanleg bestaat. Bij deze genoemde en andere aandoeningen kan een behandeling met lichttherapie ervoor zorgen dat uw klachten verminderen.

Welke vormen van UVB Lichttherapie zijn er mogelijk?

Bij Eurocept Homecare wordt gebruik gemaakt van apparatuur die voorzien is van TL01-lampen. Deze belichtingsapparatuur wordt ook gebruikt in de Nederlandse ziekenhuizen. Afhankelijk van de plaats die belicht moet worden, kunnen er verschillende soorten apparatuur worden geleverd. Voor de behandeling van het hele lichaam wordt een lichtcabine gebruikt. Voor belichten van delen van het lichaam wordt een deelbelichtingsapparaat gebruikt. Bijvoorbeeld voor de behandeling van voeten en/of handen, gezicht of een ander specifiek deel van het lichaam. Als derde optie is het ook mogelijk om de Psorakam in te zetten voor de behandeling van de hoofdhuid.

Betaling en rol van uw zorgverzekeraar

Thuisbelichting wordt vergoed vanuit de basis zorgverzekering. De behandeling valt wel onder het eigen risico. Met de meeste ziekenhuizen heeft Eurocept Homecare afspraken gemaakt over de levering van thuisbelichting.

Wat zijn de verwachte resultaten van UVB-lichttherapie?

Het aantal benodigde behandelingen per kuur om een goed resultaat te bereiken verschilt per huidziekte. Daarnaast kan ieder individu verschillend reageren op de behandeling. In overleg met uw behandelaar zullen de verschillende behandelmethoden worden besproken. Het feit dat de huidafwijking na een kuur met UVB-lichttherapie verdwijnt betekent niet dat de huid voorgoed genezen is. UVB-lichttherapie wordt beschouwd als een symptomatische behandeling en niet als een oorzakelijke behandeling. Na een rustperiode van 3 tot 6 maanden is het heel goed mogelijk dat de huidziekte terugkomt. Het wordt daarom aangeraden om tijdens deze stopperiode de door uw behandelaar voorgeschreven onderhoudstherapie met medicinale zalven te gebruiken.

Persoonlijk online lichtdossier

Gedurende de lichttherapie in de thuissituatie kunt u gebruikmaken van een persoonlijk lichtdossier in een beveiligde digitale omgeving. Hiervoor ontvangt u per post een inlognaam en wachtwoord. Ook sturen wij een uitgebreide instructie hoe u het online persoonlijk lichtdossier kunt gebruiken. In het persoonlijk lichtdossier kunt u belichtingen bijhouden, eventuele reacties na een belichting doorgeven en extra informatie en instructievideo’s vinden over de lichttherapie in de thuissituatie. Er is een papieren alternatief beschikbaar indien nodig.

Overzicht belichtingsapparatuur
Waldmann
1
 • TLO1
 • Met zijpanelen
 • 10 lampen, afmeting 188 x 62 x 51 cm
 • Voor belichting van het hele lichaam
Deelbelichter
licht 3
 • UV236
 • Voor belichting van onder andere handen en voeten
 • Afmeting 50 x 30 x 10 cm
Octaderm
Octaderm
 • TL01
 • Wendbaar en licht in gewicht
 • 8 lampen, afmeting 195 x 69 x 69 cm
 • Voor belichting van het hele lichaam
Psorakam
licht 5
 • UV109
 • Voor belichting van hoofdhuid en kleine plekken op het lichaam

Laatste nieuws

Eurocept Homecare neemt thuisorganisatie over

Eurocept Homecare, de toonaangevende leverancier van gespecialiseerde thuiszorgdiensten, kondigt met trots de overname van thuisorganisatie Zorgfront aan. Eigenaar en zorgondernemer Mike van Woensel verwacht met

Eurocept Homecare